Rast HDP v úvode tohto roka analytikov príjemne prekvapil

15.05.2014 Bratislava

Bratislava 15. mája (TASR) - Rýchly odhad hrubého domáceho produktu (HDP) Štatistického úradu (ŠÚ) SR v 1. štvrťroku tohto roka príjemne prekvapil. "HDP v stálych cenách v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom vzrástol o 0,6 %, pričom dynamika jeho medziročného rastu sa zrýchlila z 1,5 % v závere roka až na 2,4 %," uviedol v reakcii na zverejnené údaje štatistikov analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

"Štruktúru rastu zverejní ŠÚ SR až začiatkom júna, na základe mesačných štatistík sa však môžeme domnievať, že rast HDP výraznou mierou podporila oživujúca sa spotreba domácností. Od dna sa mohli pozvoľna odliepať aj súkromné investície, čo by mohli naznačovať aj bankové úvery poskytnuté nefinančným podnikom, ktoré už v prvom štvrťroku tohto roka ďalej neklesali," spresnil.

K rastu HDP však podľa Koršňáka pravdepodobne stále prispieval aj čistý export, keď ekonomiku ťahali najmä exportne orientované odvetvia. "Rast HDP by mal byť v tomto roku ťahaný ako oživujúcim sa domácim dopytom, tak aj silnejúcim zahraničným dopytom," poznamenal analytik.

"Rast reálneho HDP bol v 1. štvrťroku 2014 silnejší, ako sme očakávali a naznačuje, že celoročný rast môže dosiahnuť skôr okolo 2 %, alebo mierne nad 2 %. Pomalý rast nominálneho HDP však predstavuje negatívnu správu pre verejné financie, keďže sa prejaví nižším rastom daňových príjmov. Stále pozitívny sentiment v eurozóne naznačuje, že ekonomické oživenie by malo pokračovať aj v nasledujúcich kvartáloch. Rast ekonomiky našich hlavných obchodných partnerov by mal mať pozitívny vplyv aj na našu ekonomiku," dodal analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž.

Slovenská ekonomika v 1. štvrťroku rástla o 2,4 %

Slovenská ekonomika v 1. štvrťroku vzrástla medziročne o 2,4 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil oproti 1. kvartálu 2013 o 2 % a oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,6 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý dnes zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V bežných cenách sa v prvých troch mesiacoch vytvoril v SR produkt v objeme 17,022 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o 1,9 %.

Celková zamestnanosť v 1. štvrťroku podľa štatistikov dosiahla viac ako 2,2 milióna osôb a v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška vzrástla o 0,5 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa zvýšila medziročne o 0,3 % a oproti 4. štvrťroku 2013 o 0,2 %.

Rýchly odhad HDP a zamestnanosti bude na základe ďalších dostupných údajov spresnený a doplnený o štruktúry jednotlivých ukazovateľov. ŠÚ SR tieto čísla zverejní 4. júna.
 

Vyberte región